Vad gör en PR-byrå? - Den kompletta guiden

PR, eller Public Relations  som det oftast benämns, är en gren som har många namn men en central funktion: att hjälpa företag, offentliga individer och varumärken att upprätthålla en god offentlig bild.


Vad är en PR-byrå?

Ett varumärkes offentliga image avgör om dess målgrupp eller potentiella kunder litar på det, gillar det eller är medvetna om det.

En PR-byrå fokuserar på att hjälpa personer och företag att forma den offentliga bilden och stärka varumärket så mycket som möjligt.

Grupper från alla yrken anlitar PR-byråer, inklusive:

  • Kändisar
  • Politiker
  • Idrottare
  • Företagsledare

Företag i nästan alla branscher anlitar också PR-team. Oavsett om det är småföretag eller stora börsnoterade företag, kan PR erbjuda något för nästan varje varumärke.

Det finns många typer av PR-byråer. Vissa erbjuder en  mindre uppsättning av tjänster, medan andra har stora team dedikerade till nästan varje del av marknadsföring och extern kommunikation som ett företag kan behöva.

Vad gör PR-byråer?


Ingen PR-byrå är den andra lik när det gäller tjänster, men de flesta omfattar centrala element av varumärkesstrategi.

Trots vissa likheter är public relations inte detsamma som marknadsföring. Även om båda processerna syftar till att sprida positiva intryck och öka varumärkeskännedomen, använder sig PR inte av betalt marknadsföringsinnehåll eller reklam. Istället förlitar den sig på organiska metoder som att t.ex skriva ledar- eller blogginlägg, organisera offentliga evenemang eller engagera sig med vald målgrupp via traditionella- eller sociala medier.

Vad kan en PR-byrå erbjuda?

  1. Relationer: Många tror att PR enbart handlar om nyhetsexponering. Men en stor del av arbetet handlar om att bygga relationer - med media, influencers och potentiella kunder.
  2. Kommunikation: PR-byråer hjälper dig att formulera ditt budskap på rätt sätt. I en tid av sociala medier och snabba nyhetscykler är detta avgörande. Din kommunikation behöver alltid vara på en hög nivå, för att undvika missförstånd och felaktig bild av ditt varumärke.
  3. Content: En typisk strategi är innehållsmarknadsföring. Byrån kan skapa och publicera artiklar som ökar din synlighet och framställer dig som expert inom ditt område.
  4. Event & konferens: Byrån kan hjälpa till med planering och genomförande av framgångsrika event eller konferenser som kretsar kring dig eller ditt expertområde.
  5. Optimera ditt budskap: Mediesektorn har förändrats avsevärt. PR-proffs måste idag behärska både traditionella och digitala kanaler, och budskapen måste vara sökmotoroptimerade. PR-byråer har koll på hur du kan stå ut i en snabbfotad värld.
  6. Analys & resultat: En kompetent PR-byrå måste kunna visa hur deras arbete påverkat ditt varumärke på ett positivt sätt. De håller koll på data som medietäckning och webbtrafik, för att tydligt demonstrera sitt värde.


Hitta rätt PR-byrå med Ocast

Om du är intresserad av att hitta rätt PR-byrå för dina behov kan du utforska olika PR-byråer på Ocast. Vår plattform erbjuder en lista över PR-specialister redo att hjälpa ditt varumärke att nå nästa nivå.

Du kan bläddra bland hundratals olika byråer för att hitta en match. Kontakta den du känner passar bäst, eller begär offertförslag från flera byråer för att få en prisuppfattning för just ditt varumärke.

Du kan också söka baserat på plats:

PR-byråer i Stockholm

PR-byråer i Göteborg

PR-byråer i Malmö

Ocast

Ocast