Native: Hur du skapar content som säljer


Ett enkelt sätt att beskriva Nativeannonsering är att det innebär sponsrade artiklar. Men det räcker egentligen inte för att förstå dess fördelar och hur det fungerar i praktiken. Native växer sig starkare på annonsmarknaden, inte minst hos medieföretagen på Ocast. Därmed är denna artikel till för dig som medieaktör, annonsör eller marknadsförare, eller helt enkelt för dig som vill bredda dina kunskaper inom marknadsföring.

Vad menas med ‘Native’?

Native är ett annonsformat som är känt för att naturligt smälta in i medieformatet där det syns. Exempelvis kan en Podcast inom Träning- och hälsokategorin prata fördelaktigt om träningsjackor från ett varumärke som även sponsrar avsnittet. Native förekommer inte bara i Podcasts, utan även på webbsidor, videos, sociala medier, nyhetsbrev och flertaliga andra plattformar.

Nativeannonsering kan lätt förknippas med content marketing. Båda handlar om att kommunicera engagerande innehåll utan att uppfattas som säljande. Men det finns skillnader som vi går igenom nedan.

Nativeannonsering vs Content marketing

Native handlar om annonsera en produkt eller tjänst på en publiceringsplattform, ofta en tredjepartsplattform, och samtidigt uppfattas som en naturlig del av flödet. Annonsören har betalat för utrymmet och publiceringsplattformen har säkerställt att annonsen tilltalar plattformens allmänna publik. Resultatet blir ofta ett starkt engagemang från publiken och i slutet av annonsen placeras vanligtvis en CTA-knapp. Native ger annonsörer en plattform att publicera innehåll på inför en bredare publik, vilket de kanske inte hade nått vanligtvis.

Content Marketing handlar också om att leverera informerande och engagerande innehåll till publiken. Men en väsentlig skillnad är att content marketing inte marknadsför en specifik produkt i kommunikationen. Istället ska relevant innehåll tillhandahållas regelbundet på avsändarens plattform. Syftet är att bygga varumärket och stärka relationen med publiken i syfte att vinna deras förtroende. Det är en långsiktig strategi som ska spegla varumärkets trovärdighet, samtidigt som det ska positionera varumärket som expert inom området.

Kort sagt - Content handlar snarare om vad du står för, än vad du säljer. Medan Native marknadsför en produkt eller tjänst på sätt som inte uppfattas som säljande.

3 viktiga fördelar med Nativeannonsering

  1. Mindre risk för reklamtrötthet

Annonsörer och marknadsförare jobbar aktivt med att undvika att skapa irritation hos reklamtrötta konsumenter. Nativeannonsering motarbetar reklamtrötthet genom att presentera produkten eller tjänsten på ett engagerande sätt. Exempelvis, ett resebolag kan marknadsföra sitt varumärke genom en annons på Tripadvisor där de tipsar om 5 vackra stränder i Spanien. På detta sätt kan annonsen snarare uppfattas som användbar, istället för säljande.

2. Högre CTR

Konsumenter är generellt sett mer öppna för nativeannonser eftersom de ofta ses som en bit content, vid sidan av liknande content. Annonsen smälter in och matchar resten av medieformatets innehåll, vilket generellt sett resulterar i högre klickfrekvenser (CTR), eftersom den inte uppfattas som reklam.

3. Skapar mervärde för konsumenter

Genom att satsa på Native kan annonsörer skapa innehåll där läsare kan reflektera och skapa engagemang. Låt säga, om läsarna uppskattar en artikel kan den spridas vidare via sociala medier till andra konsumenter inom samma målgrupp. Därför är det viktigt att leverera värdefullt innehåll som väcker uppmärksamhet och attraherar läsaren.

-

Vi har tidigare intervjuat en av våra kunder, Boneo, som är experter på Native. Läs mer om viktiga tips att tänka på gällande Native som annonsformat. Klicka här för att komma till artikeln.

Ocast

Ocast